Kako vlagati v kriptovalute z nižanjem povprečne cene


0

Nižanje povprečne cene je strategija, ki vam lahko pomaga znižati znesek, ki ga plačate za naložbe v kriptovalute, in zmanjšati tveganje. Namesto da bi kupovali kriptovalute po eni ceni, s povprečnimi stroški kupujete v manjših količinah v rednih intervalih, ne glede na ceno. Dolgoročno lahko povprečje cene pomaga znižati vaše naložbene stroške in povečati vaše donose.

KRIPTOVALUTE IN STRATEGIJA NIŽANJA POVPREČJA

Povprečje stroškov je strategija za obvladovanje cenovnega tveganja, ko kupujete kriptovalute, delnice, sklade, s katerimi se trguje na borzi (ETF) ali vzajemne sklade . Namesto da bi vlagali v določene kriptovalute ali vrednostni papirje naenkrat, z eno samo nakupno ceno, s povprečnimi stroški razdelite znesek denarja, ki ga želite vložiti, in v rednih časovnih presledkih kupujete majhne količine. To zmanjša tveganje, da bi za določene kriptovalute plačali preveč, preden se tržne cene znižajo.

Cene se seveda ne premikajo samo v eno smer. Če pa nakup razdelite in opravite več nakupov, povečate svoje možnosti, da sčasoma plačate nižjo povprečno ceno. Poleg tega vam povprečje stroškov pomaga, da vaš denar priteka dosledno, kar je ključni dejavnik za dolgoročno rast naložb.

NAJBOLJŠI TRENUTEK PROTI NIŽANJU POVPREČNE CENE

Nižanje povprečja deluje, ker dolgoročno cene kriptovalut ali premoženja ponavadi rastejo, seveda pa cene v bližnji prihodnosti ne rastejo dosledno. Namesto tega prihaja do kratkoročnih vzponov in padcev, ki morda ne sledijo nobenemu predvidljivemu vzorcu.

Mnogi ljudje so poskušali določiti najprimernejši trenutek in kupiti kriptovalute, ko se zdi, da so njihove cene nizke. To se v teoriji sliši dovolj enostavno, v praksi pa je skoraj nemogoče določiti, kako se bo trg gibal kratkoročno, tudi za profesionalne vlagatelje. Današnja najnižja cena bi lahko bila prihodnji teden razmeroma visoka,  najvišja cena tega tedna pa bi lahko čez mesec dni izgledala kot precej nizka cena.

Šele retrospektivno lahko ugotovite, kakšne cene bi bile ugodne za nakup katere koli kriptovalute – in takrat je za nakup prepozno. Ko čakate ob strani in poskušate določiti čas nakupa sredstva, pogosto na koncu kupite po ceni, ki je na platoju, potem ko je kriptovaluta že dosegla velike dobičke.

Poskusi z najboljšim trenutkom vas lahko drago stanejo. Glede na raziskavo  Charlesa Schwaba so vlagatelji, ki so poskušali določiti čas trga, dosegli drastično manj dobička kot tisti, ki so redno vlagali s strategijo nižanja povprečne cene.

Kako kupiti bitcoin ali ostale kriptovalute?

Kako deluje nižanje povprečne cene kriptovalute?

Nižanje povprečne cene odvzame čustva pri vlaganju, saj redno kupujete enako majhno količino kriptovalute. To pomeni, da kupite manj kriptovalut, ko so cene visoke, in več, ko so cene nizke.

Recimo, da nameravate letos vložiti 1.200 € v kriptovaluto A. Imate dve možnosti: ves svoj denar lahko vložite naenkrat na začetku ali koncu leta – ali pa vsak mesec vložite 100 €.

Čeprav se morda ne zdi, da bi izbira enega ali drugega pristopa naredila veliko razliko, če svoje nakupe razporedite na 100 € mesečnih porcij v 12 mesecih, lahko na koncu dobite več kriptovalut, kot bi jih, če bi kupili vse naenkrat. Upoštevajte ta hipotetični 12-mesečni rezultat:

Cena kriptovalute Število kupljenih kriptovalut
10 € 10
11 € 9.09
12 € 8.33
9 € 11.11
10 € 10
7 € 14.29
9 € 11.11
11 € 9.09
9 € 11.11
10 € 10
9 € 11.11
10 € 10

V zgornjem primeru bi na koncu prihranili 42 centov na enoto kriptovalute, če bi svoje naložbe razporedili na 12 mesecev, namesto da bi ves svoj denar vložili enkrat.

  • Če bi januarja ali decembra kupili kriptovaluto A po ceni 10 € na enoto, bi imeli 120 enot kriptovalute.
  • Če bi kriptovalute kupovali z mesečnimi obroki po 100€, bi bila vaša povprečna cena na enoto kriptovalute 9,58 € in bi imeli v lasti 125,24 enot kriptovalute.

V tem primeru lahko z nižanjem povrečne cene kupite več kriptovalut po nižji ceni na enoto. Ko se vrednost kriptovalute dolgoročno poveča, boste imeli na svojem računu tako več premoženja.

Povprečje stroškov pomaga tistim z manj naložbami

S praktičnega stališča vam nižanje povprečne cene pomaga začeti vlagati v kriptovalute z majhnimi zneski denarja.

Morda na primer nimate velike vsote za vlaganje naenkrat. Povprečje stroškov redno prinaša manjše količine vašega denarja na trg, posledično pa vam ni potrebno čakati, da zberete zadostno količino denarja za nakup kriptovalute.

Redne naložbe v kriptovalute zagotavljajo, da vlagate tudi, ko trg pada. Za nekatere ljudi je ohranjanje naložb med padci trga lahko zastrašujoče. Če pa prenehate vlagati ali umaknete svoje obstoječe naložbe na “medvedjih” trgih tvegate, da boste zamudili prihodnjo rast.

Po raziskavi Charlesa Schwaba so tisti, ki ostanejo na trgu tudi v času padcev, dočakali boljše donose kot tisti, ki dvignejo svoj denar in nato poskušajo določiti najboljši čas donosnosti trga.

Kako najti nove kripto kovance?

Ali nižanje povprečne cene res deluje?

Razen hipotetičnih primerov nižanje povprečne cene ne poteka vedno natančno. Pravzaprav so raziskave Združenja za finančno načrtovanje in Vanguarda pokazale, da lahko dolgoročno povprečje stroškov zmanjša učinkovitost pavšalnega vlaganja. Posledično, če imate na voljo veliko vsoto denarja, je na splošno bolje, da jo vložite čim prej.

Vendar ne jemljite te raziskave za nominalno vrednost. Morda ne boste imeli veliko prihranjenega denarja – in čakanje lahko povzroči, da zamudite morebitne dobičke. Vlagati veliko denarja naenkrat je lahko stresno in morda vam bo sčasoma psihološko lažje vložiti dele velike vsote.

Kdo naj uporablja strategijo nižanja povprečne cene?

Morda se boste odločili za nižanje povprečja, če:

  • Ste začeli vlagati v kriptovalute in imate le manjše zneske za nakup.
  • Vas ne zanimajo vse raziskave, ki so povezane s tržnim časom
  • Vložek velike količine denarja za vas predstavlja veliko psihološko obremenitev.

Morda boste raje imeli drugo naložbeno strategijo, če:

  • Imate veliko vsoto za vlaganje v kriptovalute
  • Vlagate v vzajemne sklade , ki imajo višje minimalne začetne naložbe prek obdavčljivega posredniškega računa.
  • Uživate v tem, ko poskušate določiti čas trga in raziskujete trg,
  • Vlagate kratkoročno.

Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kriptovalute: 10.199
Trgi: 746
Kapitalizacija: 1,10 T (1,70%)
24h Vol: 35,80 B
BTC dominanca: 44,41%
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format