Kaj so kriptovalute?


0
Cryptocurrency golden bitcoin image for crypto currency

Kriptovalute so decentraliziran digitalni denar, ki temelji na tehnologiji blockchain. Morda poznate najbolj priljubljene kriptovalute, kot so Bitcoin in Ethereum, vendar je danes v obtoku več kot 19.000 različnih kriptovalut.

Kako delujejo kriptovalute?

Kriptovalute so digitalno, šifrirano in decentralizirano sredstvo izmenjave. Za razliko od ameriškega dolarja ali evra ni osrednjega organa, ki bi upravljal in vzdrževal vrednost kriptovalute. Namesto tega so te naloge široko porazdeljene med uporabnike kriptovalute preko interneta.

Kriptovalute lahko uporabite za nakup običajnega blaga in storitev, čeprav večina ljudi vlaga v kriptovalute tako kot v druga sredstva, kot so delnice ali plemenite kovine. Čeprav so kriptovalute razmeroma nov in vznemirljiv razred sredstev, je njihov nakup lahko tvegan, saj morate predtem opraviti precej raziskav, da bi pravzaprav v celoti razumeli delovanje kripto sistema

Pojem kriptovalute je v svet popeljal Bitcoin, ki jo je načeloma ustvaril skrivnostni Satoshi Nakamoto v dokumentu iz leta 2008 z naslovom » Bitcoin: elektronski gotovinski sistem enakovrednih «. Nakamoto je projekt opisal kot “elektronski plačilni sistem, ki temelji na kriptografskem prenosu sredstev. Ta kriptografski se odvija obliki transakcij, ki so preverjene in zabeležene v verigi blokov.

Kaj je Blockchain?

Blockchain je odprta, porazdeljena knjiga, ki beleži transakcije v kodi. V praksi je to malo podobno čekovni knjižici, ki je razdeljena po neštetih računalnikih po vsem svetu. Transakcije so zabeležene v “blokih”, ki so nato povezani v “verigo” prejšnjih transakcij s kriptovalutami.

»Predstavljajte si knjigo, v kateri vsak dan zapišete vse, za kar porabite denar,« pravi Buchi Okoro, izvršni direktor in soustanovitelj afriške borze kriptovalut Quidax. “Vsaka stran je podobna bloku in celotna knjiga, skupina strani, je veriga blokov.”

Z blockchainom ima vsak, ki uporablja kriptovaluto, svoj izvod te knjige za ustvarjanje enotnega zapisa transakcij. Vsaka nova transakcija, ko se zgodi, se zabeleži in vsaka kopija verige blokov se hkrati posodobi z novimi informacijami, pri čemer so vsi zapisi enaki in točni.

Da bi preprečili goljufije, se vsaka transakcija preveri s tehniko validacije, kot je dokaz o delu ali dokazilo o deležu.

Dokaz o delu v primerjavi z dokazilom o deležu

Dokaz o delu in dokaz o deležu sta dva najpogosteje uporabljena mehanizma soglasja za preverjanje transakcij, preden jih dodate v blockchain. Preverjevalci so nato za svoj trud nagrajeni v obliki kriptovalute.

Dokazilo o delu

»Dokaz o delu je metoda preverjanja transakcij v verigi blokov, v kateri algoritem zagotavlja matematični problem, ki ga računalniki nato rešujejo,« pravi Simon Oxenham, vodja družbenih medijev pri Xcoins.com.

Vsak sodelujoči računalnik, ki se pogosto imenuje “rudar”, rešuje matematično uganko, ki pomaga preveriti skupino transakcij, imenovanih blok, in jih nato doda v knjigo verige blokov. Prvi računalnik, ki mu je to uspelo, je za svoja prizadevanja nagrajen z majhno količino kriptovalute. Bitcoin, na primer, za potrditev novega bloka nagradi rudarja s 6,25 BTC (kar je približno 200.000 $).

Tekma za reševanje ugank blockchain lahko zahteva intenzivno računalniško moč in elektriko. To praksi pomeni, da bi rudarji po upoštevanju stroškov energije in računalniških virov, komaj dosegli vrednost kriptovalute, ki jo prejmejo za potrditev transakcij.

Dokazilo o vložku

Nekatere kriptovalute uporabljajo metodo dokazila o vložkih, da zmanjšajo količino moči, ki je potrebna za preverjanje transakcij. Z dokazilom o deležu je število transakcij, ki jih lahko preveri vsaka oseba, omejeno s količino kriptovalute, ki jo je pripravljena »zastaviti« ali začasno zakleniti v skupnem sefu, da bi lahko sodelovala v procesu.

“To je skoraj kot bančna zavarovanja,” pravi Okoro. Vsaka oseba, ki zastavi kriptovalute, je upravičena do preverjanja transakcij, vendar se verjetnost, da boste izbrani, običajno poveča z zneskom, ki ga plačate.

»Ker dokaz vložka odstranjuje energetsko intenzivno reševanje enačb, je veliko bolj učinkovit kot dokaz o delu, kar omogoča hitrejše preverjanje/potrditve transakcij,« pravi Anton Altement, izvršni direktor Osom Finance.

Za primerjavo, na primer, povprečna hitrost transakcije Bitcoina je vsaj 10 minut. Sedaj pa primerjajte to s Solano, kripto platformo, ki uporablja mehanizem proof-of-stake, ki v povprečju doseže okoli 3000 transakcij na sekundo (TPS), zaradi česar je veliko hitrejša od počasnega Bitcoin blockchaina.

Tudi največji tekmec Bitcoina, Ethereum v celoti prehaja na mehanizem dokazovanja vložkov. Ethereum ocenjuje, da se bo njegova poraba energije zmanjšala za 99,95 %, ko bo ta prehod popolnoma končan.

Vloga soglasja v kriptografiji

Tako dokazilo o deležu kot dokazilo o delu se zanašata na mehanizme soglasja za preverjanje transakcij. To pomeni, da čeprav vsak uporablja posamezne uporabnike za preverjanje transakcij, mora vsako preverjeno transakcijo preveriti in odobriti večina imetnikov knjige.

Kako lahko rudarite kriptovaluto?

Rudarjenje je način, kako se na svet sprostijo nove enote kriptovalute, na splošno v zameno za potrditev transakcij. Čeprav je teoretično mogoče, da povprečna oseba rudari kriptovaluto, je v sistemih za dokazovanje dela, kot je Bitcoin, vse težje.

“Ko omrežje Bitcoin raste, postaja vse bolj zapleteno in potrebna je večja procesorska moč,” pravi Spencer Montgomery, ustanovitelj Uinta Crypto Consulting. »Povprečen potrošnik je to včasih zmogel, zdaj pa je preprosto predrago. Preveč je ljudi, ki so optimizirali svojo opremo in tehnologijo, da bi bili konkurenčni.”

Kriptovalute z dokazom o delu zahtevajo tudi ogromno energije za rudarjenje. Na primer, rudarjenje Bitcoina trenutno porabi električno energijo na letni ravni 127 teravatnih ur (TWh), kar presega celotno letno porabo električne energije na Norveškem.

Čeprav je za povprečnega človeka nepraktično, da bi kriptovalute zaslužil z rudarjenjem v sistemu proof of work, model proof-of-stake zahteva manj zmogljivo računalništvo, saj so validatorji izbrani naključno glede na znesek, ki ga vložijo. Vendar pa zahteva, da že imate kriptovaluto za sodelovanje. (Če nimate kriptovalute, nimate česa staviti.)

Kako lahko uporabite kriptovalute?

Čeprav obstaja veliko blaga in storitev, ki jih lahko kupite s kriptovalutami, zlasti z Litecoin , Bitcoin ali Ethereum, lahko kripto uporabite tudi kot alternativno naložbeno možnost zunaj delnic in obveznic.

»Najbolj znana kriptovaluta, Bitcoin, je  razmeroma varna, decentralizirana valuta, ki je postala hranilnik vrednosti, kot je zlato ,« pravi David Zeiler, strokovnjak za kriptovalute na strani s finančnimi novicami Money Morning. “Nekateri ljudje ga celo imenujejo ‘digitalno zlato’.”

Kako uporabljati kriptovaluto za varne nakupe

Uporaba kriptovalute za varno nakupovanje je odvisna od tega, kaj poskušate kupiti.

Če poskušate izvesti plačilo s pomočjo kriptovalute, boste najverjetneje potrebovali denarnico za kriptovalute. Ena od vrst denarnice je “vroča denarnica”, program, ki sodeluje z verigo blokov in uporabnikom omogoča pošiljanje in prejemanje shranjene kriptovalute.

Ne pozabite, da transakcije niso takojšnje, saj jih je treba potrditi z neko obliko mehanizma.

Najboljše kripto menjalnice

Kriptovalute je mogoče kupiti prek kripto menjalnic, kot so Binance, Coinbase , Kraken ali Gemini . Ponujajo možnost trgovanja z nekaterimi najbolj priljubljenimi kriptovalutami, vključno z Bitcoin, Ethereum ali Dogecoin, kljub temu pa imajo lahko tudi omejitve. Morali boste preveriti, ali vaša borza podpira pravo kripto pretvorbo, ki jo potrebujete za nakup.

Na primer, lahko uporabite svoj zaloge USD Coin , kripto stabilnega kovanca, za nakup Ethereuma na Coinbase Exchange.

“Nekoč je bilo precej težko, sedaj pa je razmeroma enostavno, tudi za kripto novince,” pravi Zeiler. »Borza, kot je Coinbase, skrbi za netehnične ljudi. Tam je zelo enostavno ustvariti račun in ga povezati z bančnim računom.”

Vendar bodite pozorni na provizije, saj nekatere od teh menjalnic zaračunavajo previsoke stroške pri majhnih nakupih kriptovalut.

Najbolje je, da ne pozabite, da je nakup posameznih kriptovalut podoben nakupu posameznih delnic . V bistvu gre za tvegana sredstva.

Če želite se želite pridružiti kripto trgu, lahko investirate tudi v posamezne delnice kripto podjetij. “Obstaja tudi nekaj delnic podjetij, ki rudarijo Bitcoin, kot je Hive Blockchain (HIVE),” pravi Zeiler. “Če želite izpostavljenost kriptovalutam z manjšim tveganjem, lahko vlagate tudi v velika podjetja, ki sprejemajo tehnologijo veriženja blokov, kot so IBM, Bank of America in Microsoft.”

Ali bi morali vlagati v kriptovalute?

Strokovnjaki imajo mešana mnenja o vlaganju v kriptovalute. Ker je kriptovaluta zelo špekulativna naložba z možnostjo intenzivnih nihanj cen, nekateri finančni svetovalci ljudem sploh ne priporočajo tovrstnih naložb.

Prednosti in slabosti vlaganja v kriptovalute

Peter Palion, certificirani finančni načrtovalec ( CFP ) v East Norwichu v New Yorku, meni, da se je varneje držati valute, ki jo podpira vlada, kot je ameriški dolar.

“Če imate ameriški dolar v svojih denarnih rezervah, veste, da lahko plačate hipoteko, lahko plačate račun za elektriko,” pravi Palion. »Ko pogledate zadnjih 12 mesecev, je Bitcoin v bistvu videti kot moj zadnji EKG, indeks ameriškega dolarja pa je bolj ali manj ravna črta. Nekaj, kar pade za 50 %, ni primerno za nič drugega kot za špekulacije.«

Kljub temu strankam, ki jih posebej zanimajo kriptovalute, Ian Harvey, newyorški svetovalec za premoženje, pomaga vložiti nekaj denarja. »Teža v portfelju stranke mora biti dovolj velika, da se počuti smiselno, hkrati pa ne iztiri njihovega dolgoročnega načrta, če bi naložba padla na nič,« pravi Harvey.

Glede tega, koliko vlagati, se Harvey pogovarja z vlagatelji o tem, kolikšen odstotek njihovega portfelja so pripravljeni izgubiti, če bo naložba šla proti jugu. “Lahko je od 1% do 5%, lahko bi bilo 10%,” pravi. “Odvisno je od tega, koliko imajo zdaj in kaj je zanje v resnici na kocki z vidika izgube.”

Po drugi strani pa večino vlagateljev premami dejstvo, da so donosi pri kriptovalutah neprimerljivi v primerjavi z vlaganjem v druga sredstva. Čeprav gre za zizjemno tvegane naložbe, lahko ob “eksploziji” vrednosti posamezne kriptovalute dosežete tudi gigantske donose v višini več 10.000 %.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
1
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kriptovalute: 10.199
Trgi: 746
Kapitalizacija: 1,10 T (1,70%)
24h Vol: 35,80 B
BTC dominanca: 44,41%
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format