Kaj je Ripple (XRP)?


1
1 point

Ripple je tehnologija, ki deluje tako kot kriptovaluta kot digitalno plačilno omrežje za finančne transakcije. Prvič je izšel leta 2012, ko sta podjetje soustanovila Chris Larsen in Jed McCaleb. Glavni proces Rippla je sistem za izmenjavo in nakazila sredstev za poravnavo plačil, podoben sistemu SWIFT za mednarodne denarne in varnostne prenose, ki ga uporabljajo banke in finančni posredniki, ki poslujejo v različnih valutah.

Žeton, ki se uporablja za kriptovaluto, je vnaprej imenovan in uporablja oznako XRP. Ripple je ime podjetja in omrežja, XRP pa žeton kriptovalute. Namen XRP je služiti kot vmesni mehanizem izmenjave med dvema valutama ali omrežjema – kot nekakšen začasen naziv poravnalne plasti.

  • Ripple je digitalno plačilno omrežje, ki temelji na verigi blokov, z lastno kriptovaluto XRP.”
  • Namesto uporabe rudarjenja v verigi blokov Ripple za potrditev transakcij uporablja skupinski mehanizem prek skupine strežnikov v lasti bank.
  • Transakcije z rippleom porabijo manj energije kot pri  bitcoinu, so potrjene v nekaj sekundah in stanejo zelo malo, medtem ko transakcije z bitcoini porabijo več energije, potrditev traja dlje, ob tem pa so transakcijski stroški bistven višji.
  • Ripple se po tržni kapitalizaciji uvršča med pet najbolj vrednih žetonov, ki temeljijo na blockchain tehnologiji

Ripple deluje na odprtokodni in enakovredni decentralizirani platformi, ki omogoča nemoten prenos denarja v kakršni koli obliki, pa naj gre za dolarje, jene, evre ali kriptovalute, na primer litecoin ali bitcoin. Ripple je globalno plačilno omrežje in med svoje stranke uvršča velike banke in finančne storitve, XRP pa se uporablja v njegovih izdelkih za olajšanje hitre pretvorbe med različnimi valutami.

Če želite razumeti, kako sistem deluje, razmislite o strukturi denarnega nakazila, pri kateri obe strani na obeh straneh transakcije uporabljata svoja najljubša posrednika za prejem denarja. Dejansko Ripple deluje kot digitalna storitev hawala. Hawala je neformalna metoda prenosa denarja, običajno mednarodnega, ne da bi se fizični denar dejansko premaknil.

Ripple uporablja medij, znan kot Gateway, kot vez v verigi zaupanja med dvema strankama, ki hočeta opraviti transakcijo. Gateway deluje kot kreditni posrednik, ki sprejema in pošilja valute na javne naslove prek omrežja Ripple. Katero koli podjetje se lahko registrira in odpre prehod, ki pooblašča registracijskega zavezanca, da deluje kot posrednik pri menjavi valut, vzdrževanju likvidnosti in prenosu plačil v omrežju.

Ripple in digitalna valuta XRP

Digitalna valuta XRP deluje kot premostitvena valuta do drugih valut. Ne razlikuje med nobeno fiat/kriptovaluto, kar olajša menjavo katere koli valute v drugo. Vsaka valuta v ekosistemu ima svoj prehod npr. CADBluzelle, BTCbitstamp in USDsnapswap. Če bi oseba A želela kot plačilo za storitve osebi B poslati bitcoine, ni nujno, da ima ta oseba v lasti kakršnekoli bitcoine. Plačilo lahko pošlje na svoj naslov v dolarjih, oseba B pa nato prejme bitcoine. Za začetek celotne transakcije ni potreben izključno en naslov, saj lahko uporabniki omogočijo več prehodov, ki tvorijo verigo zaupanja.

Hranjenje sredstev s transakcijo izpostavlja uporabnika tveganju nasprotne stranke, tveganju, ki je prisotno tudi v tradicionalnem bančnem sistemu. Če nekdo ne spoštuje svoje odgovornosti, lahko uporabnik izgubi vrednost svojega denarja, ki je na tem naslovu. Uporabniki, ki ne zaupajo določenim nalsovom, lahko torej poslujejo z zaupanja vrednim prehodom, ki se nato ukvarja z “nezaupljivim” prehodom. Na ta način se bodo položnice razpisale prek zaupanja vrednih ali kreditno sposobnih naslovov. Tveganje nasprotne stranke ne velja za bitcoine (in večino altcoinov).

Kako deluje Ripple?

Omrežje Ripple ne deluje s sistemom za preverjanje dela (PoW), kot je bitcoin, ali sistemom za dokazovanje stave (PoS), kot je Nxt. Namesto tega se transakcije opirajo na protokol soglasja za potrditev stanja na računu in transakcij v sistemu. Uporabniku Rippla, ki sproži transakcijo z več naslovi, ki jim poskuša poslati isti znesek, bodo izbrisane vse razen prve transakcije. Posamezna porazdeljena vozlišča soglasno odločijo, katera transakcija je bila prva izvedena. Potrditve so takojšnje in trajajo približno pet sekund. Ker ni osrednjega organa, ki bi odločal, kdo lahko nastavi vozlišče in potrdi transakcije, je platforma Ripple opisana kot decentralizirana.

Ripple spremlja vse transakcije v določeni valuti za vsakega uporabnika ali naslov. Krediti dobroimetja in transakcijski tokovi, ki se pojavljajo med denarnicami omrežja Ripple, so javno dostopni v bazi, ki jo zagotavlja Ripple. Toda čeprav je zgodovina finančnih transakcij javno zabeležena in na voljo na verigi blokov, podatki niso povezani z ID -jem ali računom katerega koli posameznika ali podjetja. Kljub temu pa javna evidenca vseh poslov (tj. Verige blokov) povzroči, da so informacije dovzetne za ukrepe deanonimizacije.

Ripple izboljšuje nekatere pomanjkljivosti tradicionalnih bank, saj se transakcije se v omrežju Ripple poravnajo v nekaj sekundah (čeprav platforma pogosto obravnava milijone transakcij). To je za razliko od bank, kjer bi lahko transakcije trajale nekaj dni ali tednov, neprimerno manj. V primerjavi z velikimi provizijami, ki jih banke zaračunavajo za opravljanje čezmejnih plačil, je minimalna tudi pristojbina za izvajanje transakcij, pri čemer so minimalni transakcijski stroški, potrebni za standardno transakcijo, določeno na 0,00001 XRP.

Ripple lahko kupite na platformi Binance.


Like it? Share with your friends!

1
1 point

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win

0 Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kriptovalute: 10.199
Trgi: 746
Kapitalizacija: 1,10 T (1,70%)
24h Vol: 35,80 B
BTC dominanca: 44,41%
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format