Če ste kripto valutam ali blockchainu namenili vsaj malo pozornosti, ste morali naleteti na izraze, kot sta protokola Layer-1 in Layer-2. Vas zanima, kaj so te plasti in zakaj sploh obstajajo? Pa ugotovimo.

Zakaj potrebujemo plasti?

Blockchain je edinstvena kombinacija večih že obstoječih tehnologij – kriptografije, teorije iger itd. – z velikim številom potencialnih aplikacij. Kriptovalute so le ena izmed njih. Blockchain tehnologija prinaša učinkovitost, preglednost in varnost na način, da odstrani posrednike, zniža stroške in prinese učinkovitost.

Tehnologija porazdeljene knjige (DLT) shranjuje informacije, preverjene s kriptografijo, med skupino uporabnikov, dogovorjeno prek vnaprej določenega omrežnega protokola brez nadzora centralnega organa. Poroka teh tehnologij prinaša zaupanje med ljudmi ali strankami, ki sicer nimajo razloga, da bi si zaupale. Omogočajo varen prenos vrednosti in podatkov neposredno med uporabniki znotraj blockchain omrežja.

Blockchain omrežja morajo, če ni centraliziranega organa izjemno varna, poleg tega pa tega morajo biti zelo prilagodljiva, da sprejmejo hitro rastoče število uporabnikov, transakcij in drugih podatkov. Potreba po razširljivosti ob ohranjanju vrhunske varnosti je povzročila nastanek plasti.

Štiri plasti

Akademiki še niso dokončali konceptualnih modelov omrežij blockchain, toda v bistvu omrežje blockchain obsega štiri plasti, ki v ekosistem dodajo različne elemente.

  • Ničelna plast

Plast nič je sestavljena iz stvari, ki tvorijo osnovo, zaradi česar je blockchain resničnost. To je infrastruktura, ki je potrebna za podporo omrežjem Bitcoin, Ethereum in drugim. Komponente ničelne plasti so internet, strojna oprema in povezave, ki omogočajo nemoteno delovanje plasti 1.

  • Sloj -1

To je osnovni sloj, ki se zanaša na svojo nespremenljivost za varnost. Ko ljudje rečejo omrežje Ethereum, mislijo na Layer-1. Ta plast je odgovorna za mehanizme soglasja, računalniški jezik, čas blokiranja, reševanje sporov ter pravila in parametre, ki zagotavljajo osnovno funkcionalnost omrežja blockchain. Pogosto se imenuje izvedbena plast.

Če predstavimo konkreten primer, Minima je popolnoma decentralizirana veriga blokov za prenos informacij in vrednosti. Njegov ultra vitki protokol se zlahka prilega vašemu pametnemu telefonu in napravam, ki so povezane na splet, kar omogoča vsakemu uporabniku, da zažene celotno konstrukcijsko in potrjevalno vozlišče.

Blok veriga Minima ima dve plasti. Njegova osnovna verifikacijska plast, imenovana Layer-1, se imenuje Minima, ki se ne spreminja. Je počasen, a varen. Rešitev Layer-2 se imenuje Maxima, kar omrežju prinaša razširljivost.

Brez razširljivosti L2 bi se veriga Minima soočila z enakimi težavami, kot so nizka hitrost transakcij in visoka “gas” pristojbina, ki preganjajo Ethereum. Prilagodljivost se nanaša na število transakcij na sekundo, ki jih lahko obdela plast. Dve različni plasti omogočajo Minimo, da olajšajo izjemno hitre transakcije, hkrati pa ohranijo nizke pristojbine.

  • Plast-2

Rešitve L2 so prekrivna omrežja, ki ležijo na vrhu osnovne plasti. Protokoli uporabljajo Layer-2 za povečanje razširljivosti tako, da nekatere interakcije odstranijo od osnovne plasti. Tako pametne pogodbe v glavnem protokolu blockchain obravnavajo samo depozite in dvige ter preverjajo, ali dejavnosti zunaj verige spoštujejo pravila.

Obstaja več različnih tehnologij Layer-2, kot so stranske verige, zbirke ZK, optimizirane zbirke in druge aplikacije za premagovanje omejitev razširljivosti in operativnih težav glavne verige blokov.

V zgornjem primeru je rešitev Minima Layer-2 Maxima transakcijska plast, ki je hitra in prilagodljiva. Maxima je tam, kjepoteka  večina interakcij med uporabniki.

  • Layer-3

Plast-3 se pogosto imenuje aplikacijska plast. Projekti L3 prikrivajo tehnične podrobnosti komunikacijskega kanala in služijo kot uporabniški vmesnik. Aplikacije L3 ustvarjajo primere uporabe blokov v realnem svetu.

Nadaljujemo z našim primerom minimumov, decentraliziranih aplikacije, zgrajene na Minimah, so projekti Layer-3. Platforma za kodiranje Minima razvijalcem omogoča preprosto izdelavo aplikacij dApps z uporabo preprostih spletnih jezikov za kodiranje (Javascript in HTML5) za različne primere uporabe.

Sklep

Pregled različnih plasti decentraliziranega omrežja brez preveč tehničnega žargona. L1 je osnovni infrastrukturni sloj, na katerem temeljijo decentralizirani sistemi. L2 rešuje težave z razširljivostjo tako, da nekatere dejavnosti izven verige poenostavi in poceni transakcije. Večina projektov Layer-3 je decentraliziranih aplikacij, s katerimi komuniciramo.