Kako plačati z Bitcoinom?

Vedno več podjetij želi uporabiti Bitcoin kot plačilno sredstvo. Kako pa lahko potrošniki s tem plačujejo? In ali je kriptovaluta za to sploh primerna?

Mnogi poznajo bitcoin predvsem kot predmet špekulacij. Najstarejša in najpomembnejša kriptovaluta že nekaj tednov lovi rekorde in trenutno lovi ceno 50.000 dolarjev. Prvotno pa je bil mišljen kot digitalno plačilno sredstvo – kot decentralizirana valuta brez nadzora tretjih oseb.

Za veliko večino potrošnikov v Sloveniji plačevanje z bitcoini še ni običajen način plačila. To bi se lahko spremenilo, saj številna podjetja postopoma uvajajo možnost plačevanja s kripto kovanci, predvsem bitcoinom. Priljubljeni ponudnik plačil PayPal je oktobra napovedal, da bo strankam v ZDA ponudil to možnost. Vodilna ponudnika kreditnih kartic Mastercard in Visa prav tako želita še letos v svoja omrežja vključiti kriptovalute.

Nekatera podjetja že dolgo dopuščajo tovrsto plačilo. V trgovini Microsoft ali na pretočni platformi Twitch lahko oboževalci iger že plačujejo z bitcoini. Spletna enciklopedija Wikipedia ali organizacija za varstvo okolja Greenpeace odobri donacije z valuto. Stranke lahko s to metodo plačajo tudi svoje obroke v podjetju za dostavo hrane Lieferando. Tudi v nekaterih nemških barih, kavarnah ali trgovinah – zlasti v Berlinu – se računi včasih plačujejo z bitcoini.

Kaj potrošniki potrebujejo za plačilo?

Najprej potrošniki sveda potrebujejo bitcoine, ki jih je mogoče kupiti na kripto borzah in drugih trgih. Lahko se kupijo tudi delci kovancev: na primer 0.00025 bitcoinov po trenutni ceni okoli deset evrov. Za shranjevanje je potrebna digitalna denarnica. Ta vsebuje niz osebnih kod, sestavljenih iz naključno ustvarjenih številk in črk – primerljivih s številkami bančnih računov.

“Vroče denarnice” temeljijo na programski opremi, so povezane z internetom in obstajajo kot namizna različica, aplikacija na pametnem telefonu ali kot račun z izmenjavo. Tako imenovane “hladne denarnice” pa so fizični mediji za shranjevanje, kot so posebni USB ključki ali preprosto list papirja. Štejejo za posebej varne, ker so z vašim računalnikom povezane le kratek čas ali pa sploh ne. Prednosti “vročih denarnic” so njihova hitra uporaba in razpoložljivost.

Večina denarnic je zavarovanih z zasebnim ključem uporabnika. Ponudnikov digitalnih denarnic je veliko. Znana podjetja so Ledger, Trezor, Exodus ali eToro.

Kako deluje plačilo?

Sami bitcoini temeljijo na blockchain tehnologiji. Ta tehnologija je “odprtokodna”, torej javno dostopna. Tako kot v digitalnem ladijskem dnevniku je mogoče podatke prenašati varno, posodobljeno in pregledno. Ta “veriga blokov” je sestavljena iz neskončnega števila (podatkovnih) blokov, v katerih so shranjene vse transakcije. Za plačilo bitcoinov kupec potrebuje naslov prejemnika. Če je plačilo izvedeno, se zasebni ključ tako rekoč uporabi kot digitalni podpis za potrditev in nato se podpis vrne v denarnico.

Vsaka transakcija je šifrirana in preverjena s strani sodelujočih omrežnih računalnikov. Ti “rudarji” preverijo, ali je v denarnici dovolj bitcoinov in ali je plačilo pravilno. Shranijo prenos v bloku v verigi, če najdejo pravo rešitev določenega aritmetičnega problema. Potem je postopek zaključen. Pri Bitcoinu lahko to traja od deset minut do nekaj dni, če se hkrati izvaja veliko transakcij. Mrežna pristojbina določa tudi samo hitrost transakcije. Če uporabnik plača več, je prenos hitrejši.

Večina trgovcev in trgovin za obdelavo plačil uporablja ponudnike storitev, kot je BitPay. Ta podjetja delujejo kot skrbniki in prevzamejo menjavo v tradicionalno valuto po plačilu bitcoinov po fiksnem menjalnem tečaju. Denar nato z bančnim nakazilom posredujejo prodajalcu. BitPay za to prejme transakcijsko provizijo.

Kakšne so prednosti?

V bistvu ni institucije z Bitcoini, ki bi lahko sprejemala odločitve o denarni politiki ali urejala tečaj. Po mnenju strokovnjakov to prispeva tudi k pozitivnemu razvoju cen. Zaradi izjemno ohlapne denarne politike številnih centralnih bank in velikega prenasičenja denarja v obliki državnih pomoči se nekateri vlagatelji očitno bojijo visoke srednjeročne do dolgoročne inflacije.

Zato Bitcoin uporabljate kot varovanje pred visoko inflacijo. Digitalni kovanci imajo nekakšno vgrajeno zaščito pred inflacijo. “Rudarji”, katerih strojna oprema je že našla najnovejši blok, prejemajo bitcoine za zagotavljanje svojih računalniških zmogljivosti in medsebojni nadzor. Vsaka štiri leta pa se nagrada prepolovi in ​​postopek se upočasni. Da valuta na koncu ne postane inflacijska, je na voljo le 21 milijonov bitcoinov.

Nadaljnje prednosti plačevanja z bitcoini so določena preglednost zaradi shranjevanja na blockchainu in nizki transakcijski stroški, zlasti pri mednarodnih prenosih.

Je vse varno?

Nadzor je ena od velikih razlik od tradicionalnih valut. Za digitalnimi plačilnimi sredstvi ne stoji država ali centralna banka. Nadzorujejo se decentralizirano, kar je težko regulirano in posledično niso zakonito plačilno sredstvo.

Toda vse informacije so shranjene v verigi blokov in jih ni mogoče spremeniti, ne da bi jih opazili. Glede na trenutno stanje raziskav torej ponarejanje ni mogoče. Blokchain je kot baza podatkov, v kateri je mogoče izslediti vse.

Blockchain je lahko varen. Vendar so bitcoini že bili ukradeni iz denarnic-na primer zaradi hekerskih napadov, «v intervjuju za tagesschau.de poudarja Werner Bareis, svetovalec za naložbe in pokojninsko zavarovanje v centru za svetovanje potrošnikom v Baden-Württembergu. V preteklosti je bilo veliko takih napadov, zlasti z »vročimi denarnicami« in na trgovalnih platformah.

“V prvi vrsti potrebujemo varstvo potrošnikov, vključno z zasebnostjo in varnostjo podatkov potrošnikov – enako raven varnosti, kot jo ljudje pričakujejo od svojih kreditnih kartic,” je nedavno dejal Raj Dhamodharan iz Mastercard. Pričakuje, da se bodo potrošniki in ekosistem dolgoročno osredotočili predvsem na stabilne kriptovalute in bitcoin ni eden izmed njih.

Ali je plačevanje z bitcoini sploh smiselno?

“Potrošniki potrebujejo predvsem stabilnost vrednosti pri plačilnih transakcijah, česar Bitcoin ne zmore,” pravi Bareis. “Predpostavimo: za Teslo želim plačati z bitcoini in imeti enakovreden znesek 60.000 evrov. Vrednost pa se lahko v treh dneh prepolovi in ​​kaj naj potem storim? Ali lahko kupim Teslo brez pogona? ”

Pravzaprav so v Bitcoinu pogosto pomembna nihanja cen. Samo v zadnjih treh mesecih se je vrednost gesla povečala za več kot 200 odstotkov, poroča coindesk.com. Na trenutke pa je cena spet močno padla. Približno januarja je bilo v nekaj urah začasno izgubljenih do 20 odstotkov.

Če se vrednost za kratek čas zmanjša, je za plačila potrebno več bitcoinov. “Dokler so ta nihanja tako velika, si je težko predstavljati, da se bo Bitcoin v naslednjih nekaj letih uveljavil kot običajno plačilno sredstvo,” pravi Bareis. Mnogi potrošniki bi se izognili tveganjem in se zanašali na varnost. “Zato bi bilo paradoksalno, če bi za plačilo uporabljali bitcoine,” je dejal zagovornik potrošnikov.

Ali bo način plačila uveljavljen?

Strokovnjaki so precej skeptični. “Še vedno je zelo malo ljudi lastnikov bitcoinov,” za tagesschau.de pojasnjuje Philipp Sandner, vodja blokchain centra na Frankfurtski šoli za finance in upravljanje. Tudi če je mogoče s PayPalom doseči širšo maso, Bitcoin zaradi visokih nihanj ni primerno plačilno sredstvo.

Poleg tega: “Tudi ljubitelji Bitcoina ne želijo dati svojih kovancev, temveč se zanašajo na povečanje njegove vrednosti,” pravi strokovnjak. Poleg tega je obdavčitev kriptovalut zapletena tema, zaradi katere je plačilo zapleteno.

Related posts

Cryptocurrencies: 12.881
Markets: 726
Marketcap: 1,62 T (5,47%)
24h Vol: 108,57 B
BTC Dominance: 39,53%