Kaj je Solana (SOL)?

Kaj je Solana (SOL)?

Solana je veriga blokov v spletnem merilu, ki ponuja hitre, varne, razširljive, decentralizirane aplikacije in trge. Sistem trenutno podpira 50.000 TPS (transakcije na sekundo). Splošni cilj programske opreme Solana je dokazati, da obstaja možen niz programskih algoritmov, ki uporabljajo kombinacijo za ustvarjanje verige blokov. To bi torej omogočilo sorazmerno povečanje pretočnosti transakcij s pasovno širino omrežja, ki bi zadovoljila vse lastnosti verige blokov: prilagodljivost, varnost in decentralizacijo. Poleg tega lahko sistem podpira zgornjo mejo 710.000 TPS v standardnem gigabitnem omrežju in 28,4 milijona tps v 40 -gigabitnem omrežju.

Platformo Solana (SOL) je leta 2017 ustanovil Anatolij Jakovenko, ki je pred ustanovitvijo Solane delal v Qualcommu. Po prejšnjih izkušnjah v Dropboxu kot programski inženir ima številne izkušnje z algoritmi stiskanja. Skupaj z Ericom Williamsom in Solaninim tehničnim direktorjem Gregom Fitzgeraldom sta ustvarila nov postopek reševanja tradicionalnih težav s prepustnostjo, ki so obstajale v blokovnih verigah Bitcoin in Ethereum.

Upali so, da bodo ustvarili varen in porazdeljen protokol, ki bo omogočil večjo razširljivost. Ekipo trenutno podpirajo izkušnje vrhunskih organizacij na svetu, vključno s podjetji kot so: Apple, Qualcomm, Intel, Google, Microsoft, Twitter, Dropbox in drugi. Vpliv, ki ga je ustvarila Solana, je pritegnil pozornost tudi številnih vlagateljev, med drugim: Multicoin Capital, Foundation Capital, SLOW Capital, CMCC Global, Abstract Ventures in drugih.

Kakšno metodo soglasja uporablja Solana?

Kot ena najbolj zmogljivih verig blokov na svetu brez dovoljenj ima omrežje 200 fizično ločenih vozlišč, ki podpirajo več kot 50.000 TPS pri delovanju z grafičnimi procesorji. Eden največjih izzivov pri porazdeljenih sistemih je pravočasni dogovor.

Za razliko od Bitcoina, ki uporablja algoritem PoW kot decentralizirano uro za sistem, Solana uporablja metodo dokaza zgodovine. S “Proof of History” lahko ustvarite zgodovinske zapise, ki dokazujejo, da se dogodek zgodi v določenem trenutku. Algoritem je visokofrekvenčna funkcija za preverjanje zakasnitve. Za oceno te funkcije je potrebno določeno število zaporednih korakov.

Ocenjene transakcije ali dogodki bodo dobili edinstveno razpršitev in število, ki ga je mogoče javno in učinkovito preveriti. Štetje nam omogoča, da vemo, kdaj je prišlo do vsake transakcije ali dogodka, ki deluje kot kriptografski časovni žig. V vsakem vozlišču je tudi kriptografska ura, ki spremlja čas omrežja in urejanje dogodkov. To omogoča visoko prepustnost in večjo učinkovitost znotraj omrežja Solana.

Žeton Sol

Žeton SOL je domača valuta v Solanovem ekosistemu. Tako lahko žeton preide na vozlišča v gruči Solana v zameno za izvajanje verižnih programov ali preverjanje njegovega izhoda. Druga uporaba za SOL je izvajanje mikroplačil, znanih kot lamporti. Trenutna dobava SOL v obtoku je 26 milijonov, največja ponudba zgornjih meja SOL pa je pri 489 milijonih SOL. SOL ima tudi dodatne primere uporabe, saj lahko z žetonom zaslužite dodatne nagrade. Tako je staking dober način, da uporabniki ustvarjajo dobiček, če želijo le zadržati svoje žetone. Postopek vložka je precej preprost, in sicer:
– Prenesite žetone v denarnico, ki podpira vložke
– Ustvarite račun za vložitev
– Izberite potrjevalca iz Solaninih partnerjev
– Prenesite svoj vložek na potrjevalnika

Solano (SOL) lahko kupite na platformi Binance.

Cryptocurrencies: 12.881
Markets: 726
Marketcap: 1,62 T (5,47%)
24h Vol: 108,57 B
BTC Dominance: 39,53%