Kaj je PolkaDot (DOT)?

Polkadot je omrežje verige blokov, ki ga lahko opišemo kot “verigo blokov” ali več verig. Težko je opredeliti, kaj Polkadot natančno je, ker gre za edinstven produkt, zaradi česar moramo najprej razumeti njegovo strukturo.

Projekt vodi ekipa, ki jo vodi Gavin Wood, nekdanji CTO projekta Ethereum.

Težave z obstoječimi verigami blokov

Decentralizacija, hitrost in varnost. Za vse blockchain platforme, ki si jih lahko omislite, omenjene funkcije predstavljajo manjšo ali večjo težavo, kar je znano kot blockchain trilema. Poglejmo nekaj primerov.

Ethereum je uspešen, ker ima priročno arhitekturo za izvajanje pametnih pogodb. Toda preveč ljudi zlorablja njegovo funkcionalnost in ustvarja neuporabne projekte, kot je CryptoKitties. Konec leta 2017 je ta projekt zasedel skoraj 12% celotnega omrežja, kar je ohromilo transakcije in povzročilo tudi visoke stroške.

EOS po drugi strani ponuja skoraj takojšnje transakcije, vendar je imenoval verifikatorje blokov, kar odpira vrata za manipulacije. Zato mnogi menijo, da je EOS zelo centralizirano omrežje.

Vse verige blokov sklepajo kompromise za podporo določenim funkcijam.

Obstaja še eno vprašanje, ki omejuje naš prehod s spleta 2.0 na splet 3.0. Obstaja na stotine javnih verig blokov in vsi služijo posebnim namenom. Vsa ta omrežja so med seboj ločena in med projekti ni mogoče izmenjati informacij. To je tako, kot da različne banke ali institucije ne bi smele komunicirati med seboj. Takšno pomanjkanje interoperabilnosti preprečuje množično sprejetje blockchain tehnologij.

PolkaDot

Dve glavni strukturni komponenti multi verige Polkadot sta Relay chain in Parachains.

Relay Chain je osrednjega pomena za vse. Odgovorna je za varnost, soglasje in medverižno interoperabilnost v celotnem omrežju ter ima namerno zmanjšano funkcionalnost. Pametne pogodbe na primer niso dovoljene.

Relay Chain ima, tako kot katera koli druga veriga blokov, validatorje, ki so vpleteni v DOT – domačo valuto Polkadota – za uporabo dokazila o deležu za dosego soglasja.

Mehanizem potrjevanja se pravzaprav imenuje “Nominirani dokaz o deležu”. Nominatorji povežejo svoj delež z določenimi validatorji, da bi jim pomagali, da jih mreža prepozna in jim dovoli rudarjenje blokov. Dobički in izgube se delijo s predlagatelji. Na ta način bodo iz sistema izključeni nezanesljivi validatorji.

Parachaini so verige blokov, ki se povežejo z glavno verigo in nanjo prenesejo svoja soglasja in varnostne izračune. Na ta način parachaini postanejo hitri in brez zastojev.

Vsak parachain ima lahko še vedno svoja pravila upravljanja, vendar mora biti sposoben prenesti bloke, ki jih veriga releja lahko razume. Prehod iz danega parachaina v glavno verigo opravljajo posebna vozlišča, imenovana Collators.

Parachaini so zgrajeni za en sam namen. Na primer, ena izmed njih je lahko dobra za hitre transakcije, druga pa za izvajanje pametnih pogodb.

Parachains in Parathreads

Medtem ko je glavna veriga trajna, se lahko parachaini odklopijo in se kasneje povežejo nazaj v omrežje. Povezava je vzpostavljena na podlagi naročnine – podobno kot mesečna plačila, ki jih plačate Netflixu za ogled njegove vsebine.

Parathreads uporabljajo model pay-as-you-go in so verige blokov, ki jih je treba prebuditi in se izvajajo manj pogosto.

Zakaj PolkaDot?

Trenutno je na več verig mogoče povezati skoraj 100 parachainov, kar pomeni prej nevidno raven razširljivosti in hitrosti. Po predvidevanjih bo popolnoma operativen sistem sposoben obdelati do 1.000.000 transakcij

Po zasnovi lahko parachaini in parathreads komunicirajo. Tudi obstoječi verižni bloki, kot sta Bitcoin in Ethereum, bi se lahko družini Polkadot pridružili prek tako imenovanih mostov. To rešuje vprašanje izolacije, ki smo jo omenili ob začetku prispevka.

Poleg tega se stroški vodenja takšnih omrežij bistveno zmanjšajo, ker je za delovanje odgovorna ena veriga (Relay Chain).

Druga pomembna prednost Polkadota je prijaznost do razvijalcev. Večina parachainov je zgrajenih z uporabo Substrate, modularnega ogrodja, ki omogoča izdelavo verig po specifikacijah v nekaj urah. Ker je glavna veriga zgrajena na substratu, se lahko vsaka veriga, ki temelji na substratu, enostavno poveže z omrežjem.

Cryptocurrencies: 12.881
Markets: 726
Marketcap: 1,62 T (5,47%)
24h Vol: 108,57 B
BTC Dominance: 39,53%