Skrivnostne zgodbe za imeni Bitcoin, Ethereum in Cardano

  • Bitcoin, Ethereum in Cardano so tri največje kriptovalute po tržni kapitalizaciji s skupno tržno vrednostjo 1,3 bilijona dolarjev.
  • Za impresivnimi številkami se skrivajo zgodbe, iz katerih izhajajo zanimiva imena

Od italijanskega matematika iz 16. stoletja do hipotetičnega elementa pridobljenega iz Wikipedije, kako so tri najboljše kriptovalute dobile svoja imena.

Bitcoin – elektronski denar

Bitcoin, prva kriptovaluta na svetu, je skoraj povsem spremenila obraz sodobnega finančnega sistema. S tržno kapitalizacijo več kot $ 800 milijard, Bitcoin je na vrhu lestvice in ima tržni delež 41. 36%.

Najprej je bila beseda bitcoin uporabljena leta 2008, nekaj mesecev preden je omrežje 3. januarja, 2009 začelo delovati. Avgusta je bil bitcoin.org registriran kot ime domene, ki označuje prvo uporabo izraza, bela knjiga pa bitcoina je bila objavljena na poštnem seznamu za kriptografijo.

Na prvi pogled je bitcoin sestavljen iz besede bit in kovanec. Računalniško se nanaša na najmanjšo enoto podatkov, Satoshi pa se je zdel popoln naslov za ustvarjanje mitskega imena. Dodatek besede “kovanec” je omogočil, da se bitcoin ohlapno prevede kot elektronski denar.

Po drugi strani pa je bil bitcoin morda krščen glede na bitgold, decentralizirano digitalno valuto ki jo je leta 1996 zasnoval Nick Szabo. Čeprav se bitgold nikoli ni uresničil, so ga pogosto imenovali “neposredni predhodnik bitcoin arhitekture.”

Ethereum – Element

Ethereum je na sceno prišel za bitcoinom in se hitro povzpel na drugo mesto lestvice. Trenutno trguje pri skoraj 4000 dolarjih in ima tržno kapitalizacijo $ 700 milijard. Ethereum j poimenovane po imenu znanstvenofantastičnih elementov, ki jih je njegov ustanovitelj Vitalik Buterin našel na Wikipediji.

Vitalik Buterin se je po pregledu seznama vseh elementov ustavil na Ethereumu. Rusko-kanadski vizionar se je za za Ethereum odločil, ker je  bila v njem beseda “eter” in tudi zato, ker je “lepo zvenelo”. Eter je bil izraz za hipotetični medij, ki je omogočal premikanje svetlobnih valov skozi vesolje, Buterinova velika zamisel pa je bila, da je Ethereum medij, na katerem je mogoče graditi in izvajati aplikacije. Ime je ustrezalo njegovi zamisli decentraliziranega ekosistema.

Cardano – The Polymath

Cardano je nedavno novo rekordno najvišjo vrednost 3 USD in se tako utrdil svoje mesto kot tretja največja kriptovaluta na trgih. Projekt, ki ga je ustanovil Charles Hoskinson, je dobil ime po italijanskem polihistru Gerolamu Cardanu, ki je živel med letoma 1501-1576.

Gerolamo Cardano je imel širok spekter interesov, vključnos kemijo, fiziko, matematiko in medicino. Zaslužen je za sistematično uporabo negativnih števil in izum kombinirane ključavnice.

Poleg tega je bil domači žeton ADA poimenovan po Adi Lovelace, angleški matematik, znani po svojem delu na analitičnem motorju Charlesa Babbageja. Mreža Cardano v nadaljevanju poimenuje faze svojega razvoja po znanih osebnostih, kot so Byron, Shelley , Basho, Voltaire in Goguen.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kriptovalute: 9,944
Trgi: 663
Tržna kapitalizacija: $ 2,697,340,562,080
24h Vol: $ 155,680,926,850
BTC dominanca: 44.03%