Kaj je Stellar (XLM)?

Kaj je Stellar?

Izraz Stellar cryptocurrency se nanaša na digitalno ali virtualno valuto, ki jo je razvila Fundacija Stellar Development. Z valuto organizacije, ki se imenuje lumen, se na različnih borzah kriptovalut trguje pod simbolom XLM. Stellar je bil ustvarjen, da ljudem olajša nizkocenovne prenose vrednosti, vključno s plačili.

Kriptovalute so digitalne ali virtualne valute, ki so bile razvite za trgovanje v decentraliziranih omrežjih, imenovanih blockchains. S tem je bilo zagotovljeno, da jih ni mogoče ponarediti kot običajne valute, prav tako pa se jim prepečuje dvojno porabo.

Za razliko od fiat denarja kriptovalute ne izdajajo centralne banke, kar pomeni, da se vlade ne vmešavajo v njihovo trgovanje. Po uspehu Bitcoina, ki je nastal leta 2009, so se pojavile različne kriptovalute, vključno z lumnom.

Kot smo že omenili, je lumen Stellarjeva kriptovaluta. V obtoku je približno 22,5 milijard kovancev z največjo ponudbo 50. milijard. Stellar Foundation je prvotno imela več kot 100 milijard lumnov, a je novembra 2019 “požgala” približno polovico svojih odprtih kovancev. Ta poteza je povzročila kratkoročno rast cene XLM, čeprav je reli hitro zbledel. Zažig kovancev je lahko sporen, saj pomeni vrsto manipulacije, pred katero naj bi se zaščitili decentralizirani sistemi.

Stellar se osredotoča predvsem na gospodarstva v razvoju na področju nakazil in bančnih posojil tistim, ki niso na področju bančnih storitev. Stellar posameznikom ali ustanovam ne zaračunava uporabe omrežja, po funkcionalnosti pa ga lahko primerjamo z omrežjem Ripple.

Stellar podpira način porazdeljene izmenjave. To uporabnikom omogoča pošiljanje plačil v določenih valutah, čeprav lahko hranijo kredite v drugi, medtem ko omrežje samodejno izvede pretvorbo forex. Prejemnik lahko dvigne svojo valutno protivrednost prek partnerskega inštituta, kot je banka.

Kot čezmejni prenosni in plačilni sistem, ki povezuje finančne subjekte, želi Stellar občutno zmanjšati transakcijske stroške in časovni zamik. Čeprav Stellar deluje tako kot tehnologije, kot je Bitcoin, je njegova ključna značilnost protokol soglasja. Današnji Stellar je rezultat razcepa leta 2014, ki je ustvaril Stellar Consensus Protocol (SCP), po katerem je Stellar postal odprtokodni sistem. V skladu s tem protokolom je postopek preverjanja pristnosti transakcije omejen na izbrani niz zaupanja vrednih vozlišč in ne ostane odprt za celotno omrežje vozlišč.

Vsako vozlišče v omrežju izbere niz zaupanja vrednih vozlišč, transakcija pa velja za odobreno, ko jo potrdijo vsa vozlišča, ki so del te izbrane skupine. Ta skrajšani cikel odobritve omogoča omrežju Stellar hitrejše obdelave transakcij in znižanje transakcijskih stroškov.

Stellar (XLM) lahko kupite na platformi Binance.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kriptovalute: 9,944
Trgi: 663
Tržna kapitalizacija: $ 2,697,340,562,080
24h Vol: $ 155,680,926,850
BTC dominanca: 44.03%