Kaj je Ethereum (ETH)?

Ethereum je  blockchain platforma z lastno kriptovaluto, imenovano Ether (ETH) ali Ethereum, in lastnim programskim jezikom, imenovanim Solidity.

Kot omrežje blockchain je Ethereum decentralizirana javna baz za preverjanje in beleženje transakcij. Uporabniki omrežja lahko ustvarjajo, objavljajo, zaslužijo in uporabljajo aplikacije na platformi ter uporabljajo kriptovaluto Ether kot plačilno sredstvo. Poznavalci decentralizirane aplikacije v omrežju imenujejo “dApps”.

Ethereum je po tržni kapitalizaciji druga kriptovaluta, takoj za bitcoinom.

Ethereum je bil ustvarjen, da bi razvijalcem omogočil izdelavo in objavo pametnih pogodb in porazdeljenih aplikacij (dApps), ki jih je mogoče uporabljati brez tveganja izpadov, goljufij ali vmešavanja tretjih oseb.

Ethereum se opisuje kot “svetovno programabilna veriga blokov”. Od Bitcoina se razlikuje kot programabilno omrežje, ki služi kot trg za finančne storitve, igre in aplikacije, za vse pa je mogoče plačati v kriptovaluti Ether in so varne pred goljufijami, krajo ali cenzuro.

Ethereum je, tako kot vsaka veriga blokov, baza podatkov, ki je zasnovana tako, da je neoporečna in ni dovzetna za hekerske napade. Ether ali ETH je kriptovaluta, ki se uporablja za dokončanje transakcij na verigi blokov.

Za razliko od tradicionalne baze podatkov so informacije v verigi blokov organizirane kot kronološka “veriga”, sestavljena iz “blokov” podatkov. Na primer, vsako transakcijo z uporabo kovanca Ether je treba preveriti in zabeležiti kot dodaten blok na edinstveni verigi blokov tega kovanca. Ta postopek beleženja vsake transakcije v zaporedju je razlog, da se veriga blokov pogosto primerja s knjigo.

Blokchain Ethereum shrani več kot zapise transakcij za valuto Ether. Razvijalcem programske opreme omogoča ustvarjanje iger in poslovnih aplikacij, imenovanih dApps, ter njihovo trženje uporabnikom. Ti uporabniki želijo izkoristiti relativno pomanjkanje tveganj, povezanih s shranjevanjem občutljivih podatkov na svetovnem spletu.

Za razliko od verige Bitcoin, veriga Ethereum ni bila ustvarjena za podporo kriptovaluti. Kriptovaluta Ether je bila ustvarjena za zagotavljanje lastne valute za aplikacije, zgrajene na blockchainu Ethereum. Z drugimi besedami, Ethereum ima širše ambicije. Želi biti platforma za vse vrste aplikacij, ki lahko varno shranjujejo podatke.

Kljub razlikam sta ustvarjalca virtualnih valut postala velika konkurenta v svetu investicij, že vrsto let pa ohranjata status dveh najpomembnejših kriptovalut.

Ethereum lahko kupite na platformi Binance.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kriptovalute: 9,944
Trgi: 663
Tržna kapitalizacija: $ 2,697,340,562,080
24h Vol: $ 155,680,926,850
BTC dominanca: 44.03%