Katere kriptovalute kupiti v letu 2022?

Le redki so leta 2009, ko je bil protokol Bitcoin ustvarjen kot odgovor na gospodarski zlom, ki jih je povzročila finančna kriza vedeli, da je svet dobil novo super dobrino in ne le nove digitalne valute. Desetletje pozneje obstaja na tisoče kriptovalut z različnimi posebnostmi in različnimi stopnjami uporabnosti, sprejetja in obljub. Kako lahko na tako širokem trgu, ki presega trilijon dolarjev vlagatelji razberejo v katere kriptovalute je najboljše vlagati?

V naslednjem prispevku vam predstavljamo devet najboljših kriptovalut za nakup v letu 2022. Tako kot na borzi bi morali seveda vlagatelji tudi na kripto trgu staviti le z denarjem, ki so ga pripravljeni izgubiti, saj so lahko tudi najboljše kriptovalute zelo nestanovitne.

Bitcoin (BTC)

Teorije o uporabnosti Bitcoina se razlikujejo, vendar ni mogoče zanikati, da je bil od svojega nastanka na tem področju prevladujoči igralec. Vse večje uveljavljanje bitcoina je njegova priljubljenost z leti le narašča, saj so tako majhni, kot institucionalni vlagatelji pripravljeni najprej poskusiti z bitcoinom. Poleg tega nekateri današnji najpametnejši poslovneži vse bolj težijo k “digitalnemu zlatu”.  Izvršni direktor podjetij Twitter in Square Jack Dorsey je dejal, da se mu v življenju ne zdi nič pomembnejšega, kot Bitcoin, ki ga vidi kot način za revne države, da se zaščitijo pred depreciacijo valute in za hitrejše in cenejše čezmejne prenose sredstev. Bitcoin vse bolj pridobiva status digitalnega zlata, zlomiti pa ga ne moreta niti pritisk Kitajske, nit Elon Musk. Bitcoin tako ostaja dolgoročno najboljša investicija v kriptovalute, saj številni menijo, da bi lahko dosegel celo magično mejo milijona dolarjev za posamezni kovanec.

Bitcoin
#KovanecCenaTržna kapitalizacijaKoličina (24h)KoličinaSprememba (24H)Gibanje cene (7D)

Z Bitcoinom lahko trgujete na platformi Binance.

Bitcoin Cash (BCH)

Kot prva kriptovaluta je bil Bitcoin vodič za druge digitalne valute, ki so mu vztrajno sledile. Eden od vidikov bitcoina, zaradi katerega so bili številni uporabniki in razvijalci razočarani, je bila majhnost podatkovnih blokov v verigi, ki je omejena na 1 megabajt. Ta omejitev je začela upočasnjevati transakcijske čase in povečevati provizije, kar je skušal odpraviti Bitcoin Cash, ko se je leta 2017 ločil ali “razcepil” od svojih staršev in sprejel velikost bloka 8 MB. Seveda BCH ni tako stabilen, vendar ima večji potencial. Kljub temu, da so ga po tržni kapitalizaciji prehitele številne druge kripto valute, ima BCH še zmeraj veliko sledilcev, njegova cena pa bi lahko presegla 4000 dolarjev.

BCH
#KovanecCenaTržna kapitalizacijaKoličina (24h)KoličinaSprememba (24H)Gibanje cene (7D)

BitcoinCash lahko kupite na platformi Binance.

Ethereum (ETH)

“Srebro” med kriptovalutumi Ethereum že leta lahko igra drugo violino Bitcoina. S tržno kapitalizacijo približno 300 milijard dolarjev je delež Ethereuma v celotnem kripto trgu približno 18%, še daleč od 47%, ki jih upravlja Bitcoin, vendar več kot štirikratnik naslednjega kovanca. Ethereum je vodilna platforma za decentralizirano financiranje ali DeFi in uporabnikom omogoča ustvarjanje pametnih pogodb, ki se samodejno izvajajo, ko so izpolnjeni določeni pogoji. Zaradi možnosti izključevanja tretjih oseb, kot so banke in posredniške hiše, je Ethereum vznemirljiva platforma, ki prihrani veliko denarja. Naraščajoča DeFi evforija bi se morala nadaljevati, kar bo povzročilo večjo uporabo te platforme, ki se lahko uporablja za izdajanje novih kriptovalut ali za ustvarjanje in izmenjavo neopredmetenih žetonov, znanih kot NFT.

Ethereum lahko kupite na platformi Binance.

Cardano (ADA)

Tako kot Ethereum je tudi Cardano decentralizirana blockchain platforma, ki za omogočanje varnih medsebojnih transakcij uporablja izvorno kriptovaluto, v tem primeru se imenuje Ada. Leta 2015 je podjetje ustanovil soustanovitelj Ethereuma Charles Hoskinson, danes pa je Cardano vodilna platformi za decentralizirane finance, ki  uporabi le delček energije, ki jo zahtevata Bitcoin in Ethereum. Eden od načinov, kako to Cardano stori, je uporaba protokola “dokaz o vložku”, ki ne spodbuja visoke porabe energije in je zaradi varnostnih razlogov vse bolj priljubljen način veriženja blokov. Cardano je v letu 2021 dosegel izredno rast, evforija pa bi lahko trajala še bistveno dlje, saj bi lahko njegova vrednost narasla tudi do 10. dolarjev za kovanec.

Cardano lahko kupite na platformi Binance.

Binance Coin (BNB)

Ena od glavnih prednosti Binance Coina je, da ima, tako kot Bitcoin, strogo omejitev števila kovancev v obtoku. Omejitev je 200 milijonov in to je velik razlog, da je BNB postala četrta najdragocenejša kriptovaluta na svetu. Vrednost domače valute priljubljene borze Binance, kovanec BNB se je samo leta 2021 povečala za več kot 700%. Ima drugačen model kot mnoge druge kriptovalute na trgu, saj četrtletno uničuje ali “sežiga” velik del svoje valute, pri čemer za to uporablja petino svojega dobička. S tržno kapitalizacijo več kot 50 milijard dolarjev Binance Coin ni več instrument čistih špekulacij, kar je nekoč bil, in dokler se izjemno priljubljena platforma Binance še naprej razvija, ima kripto BNB “bikovske” obete.

BNB lahko kupite na platformi Binance.

Polkadot (DOT)

V nasprotju z delnicami imajo kriptovalute precej subjektivne “temelje”. Zaradi tega obstajajo druge poverilnice, ki jih je pomembno upoštevati pri kripto trgu, pri čemer je ena od tistih, ki so kripto projekt sploh začele. Vstopate v Gavina Wooda, katerega verodostojnost kot soustanovitelja Ethereuma je DOT-u pomagala pripeljati do ene izmed najbolj dragocenih kriptovalut. Ena od prednosti DOT -a je, da ga lahko uporabljamo kot most med omrežji, kar pomeni, da je na Polkadotu mogoče graditi aplikacije, ki na primer delujejo tako v omrežjih Ethereum kot Bitcoin. Kot ena izmed kriptovalut, zgrajenih v drugem vale, je zaradi svojih funkcij bolj razširljiva in hitrejša od svojih predhodnikov.

DOT lahko kupite na platformi Binance.

DASH (DASH)

Dash je derivat Litecoina, ki je sam derivat Bitcoina, januarja 2014 pa ga je ustvaril Evan Duffield. Prvotno je bil znan kot Darkcoin, kasneje pa se je marca 2015 preimenoval v Dash. Za potrditev transakcij uporablja mešanico rudarjev in master vozlišč. Edinstvena lastnost Dash -a je, da zagotavlja varnost omrežja tako, da vse “masternode” prosi, da vložijo vsaj 1000 enot DASH. Hitrost transakcije je mogoče povečati s preverjanjem zgolj masternode vozlišč, ki izključuje rudarje. Zasebnost je mogoče omogočiti tudi s transakcijami »PrivateSend«, ki združujejo enote. Dash ima vzpostavljen sistem glasovanja, ki lahko po potrebi namesto “trdih vilic” omogoči hitre spremembe upravljanja. DASH ima kljub nekaterim kontroverznim trenutkom številne podpornike, njegova trenutna cena pa je še daleč od njegovega rekorda.

DASH lahko kupite na platformi Binance.

PANCAKE SWAP (CAKE)

Žeton PancakeSwap (CAKE) je žeton BEP-20, ki je bil uveden na pametni verigi Binance in se uporablja v ekosistemu PancakeSwap. CAKE želi spodbuditi zagotavljanje likvidnosti platformi PancakeSwap, imetniki kovanca ga lahko vložijo tudi za zaslužek. PancakeSwap je decentralizirana borza (DEX), ki vam omogoča trgovanje s kriptovalutami in žetoni brez posrednika. Protokol temelji na avtomatiziranih pametnih pogodbah na Binance Smart Chain, verigi blokov, ki jo vodi centralizirana borza kriptovalut Binance. Binance ne upravlja ali nadzoruje PancakeSwap, saj so DEX v resnici zgradili anonimni razvijalci. PancakeSwap je zgrajen na sistemu avtomatiziranega ustvarjalca trga (AMM), ki se opira na zbirke likvidnosti, ki jih poganjajo uporabniki, za omogočanje trgovanja s kriptovalutami. Uporabniki prek pametnih pogodb zaklenejo svoje žetone v likvidnostni sklad. Na ta način lahko izvedete želeno zamenjavo, uporabniki, ki svoje kovance ponujajo v bazenu, pa s tem zaslužijo nagrade.

CAKE lahko kupite na platformi Binance.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kriptovalute: 9,944
Trgi: 663
Tržna kapitalizacija: $ 2,697,340,562,080
24h Vol: $ 155,680,926,850
BTC dominanca: 44.03%