Kaj je Cardano (ADA)?

ADA je kripto kovanec, ki deluje na verigi verig Cardano Settlement Layer (CSL), prvi in najvarnejši blockchain tehnologiji, ki temelji na mehanizmu preverjenih naslovov, ki potrjuje transakcije. Ekipa Cardano svoj mehanizem dokazila o deležu imenuje Ouroboros. Za razliko od “Proof of Work”, kjer rudarji vložijo energijsko intenzivno računalniško moč v rudarjenje vsakega bloka, dokaz o vložku izbere naključnega rudarja glede na velikost vložka (vrednost). Za ustvarjanje ali kovanje novega bloka je izbran vodja reže z verjetnostjo, sorazmerno s količino kovancev, ki jih nosi to vozlišče. Tako je ena od prednosti ADA pred bitcoini, ethereumom in drugimi podobnimi kriptovalutami njegov energetsko učinkovit dokaz sistema potrjevanja transakcij z deleži. ADA je prilagodljiva kot Ethereum zaradi druge plasti Cardano Computational Layer (CCL), ki podpira decentralizirane aplikacije in pametne pogodbe.

ADA je prvotno ustvarilo podjetje za razvoj blockchain Input Output Hong Kong (IOHK). Projekt je vodil Charles Hoskinson, ki je bil nekdanji soustanovitelj Ethereum, Etereum classic in Bitshares. Ekipo ADA trenutno sestavljajo tri organizacije, in sicer fundacija Cardano, IOHK in Emurgo.

Glavna uporaba Cardana je prenos vrednosti. Prihodnji razvoj aplikacij na ravni CCL lahko ponudnikom storitev, kot so Uber, Upwork, in podobno, omogoči enostavno in ekonomično plačilno rešitev.

Cardano lahko kupite na platformi Binance.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kriptovalute: 9,944
Trgi: 663
Tržna kapitalizacija: $ 2,697,340,562,080
24h Vol: $ 155,680,926,850
BTC dominanca: 44.03%